Ce stie un Antreprenor de Succes de la inceput (7 lucruri)
In acest articol vei afla cele 7 lucruri de baza pe care orice antreprenor de succes le stie (si le simte) inainte sa inceapa o afacere.
Daca esti la inceput de drum in ale antreprenoriatului, sansele ca tu sa nu fi 100% intreg la minte sunt destul de mari.
In continuare, te poti uita la videoclipul nostru de pe YouTube sau poti citi in liniste si in ritmul tau, mingea e la tine ?!
1. Trebuie sa stii cine esti tu
Totul pleaca de la identitate. Este primul element pe care un viitor antreprenor de succes il stabileste de la bun inceput si care-i va determina in cele din urma reusitele.
Cine esti, ce esti dispus sa faci, cum iti place sa lucrezi, cand sau cu cine, reprezinta primele intrebari la care tu trebuie sa le stabilesti un raspuns.
Acest exercitiu te va ajuta sa nu ajungi in postura unui antreprenor stresat precum un angajat la un job pe care-l detesta.
Daca tot ai posibilitatea “sa faci ce vrei”, de ce nu-ti iei un ragaz sa reflectezi asupra ta, asupra viitorului tau? Iti recomand sa-ti notezi raspunsurile.
Ti-e frica sa fii un one-man-show sau chiar iti place?
Iti place sa stai la calculator sau pe laptop ore in sir?
Ai rabdare? Scrii frumos? Esti creativ?
Atunci dezvolta un blog!
Este o idee de afacere online pe care o recomand cu drag debutantilor.
Afla ce face gresit un blogger ca sa nu faci si tu, invata despre WordPress, despre SEO, implica-te in comunitatile de bloggeri si nu uita sa scrii cu drag pentru cei care te vor citi, pentru ca se simte.
In schimb, daca esti o fire activa care nu poate sa stea jos 30 minute, reevalueaza-ti identitatea si caracterul tau pentru a identifica cu exactitate activitatile de zi-cu-zi care ti-ar face placere sa le executi.
2. Trebuie sa stii viziunea ta
A avea o viziune este crucial si nu numai in viata de business ci si in viata personala, iar cea mai importanta caracteristica a unei viziuni, este claritatea.
Nu poti ajunge nicaieri daca nu ai o destinatie si nici nu poti obtine ceva daca nu stii ce vrei. Nu “ce vezi” este important, ci “cat de bine vezi”.
Dispersarea cetii se poate face doar prin exercitiu. Pleci de la o baza si iti pui intrebari zilnic despre ceea ce vrei sa realizezi, cu adevarat.
Viziunea este o destinatie, dar deseori lipsa de detalii conduce la ambiguitate si ulterior la indoiala. Cum sa ai suficienta motivatie pentru a urmari ceva de care chiar tu te indoiesti?
Elaboreaza viziunea ta pana la cele mai mici detalii, asa cum o vezi tu, acum.
Nu-ti permiti sa-ti aloci o zi, doua, trei, pentru anii care urmeaza si sa stabilesti exact ce vrei sa realizezi? Scrisul o sa te ajute, de fapt, e singura cale.
O data ce stii ce vrei sa construiesti, atunci vei putea sa-ti alegi materialele de care ai nevoie si sa te inconjori de oamenii potriviti.
3. Trebuie sa stii domeniul tau de expertiza
Daca ai o florarie de 6 ani si vrei sa renunti ca sa iti deschizi o agentie de digital marketing, gandeste-te bine si de mai multe ori asupra sanselor tale de reusita.
Scopul nu este sa incerci si sa vezi cum e, ci sa reusesti si sa ai succes, nu?
Principiile, metodele, practicile pana ca si oamenii sunt diferiti de la un domeniu la altul, asa ca pe teritoriul necunoscut intotdeauna sa mergi cu grija.
Profitand de puterea exemplului si fiindca asa am inceput, sa presupunem ca esti la floraria mamei tale de 6 ani si vrei sa pornesti pe drumul tau, numai ca, doar asta stii sa faci.
Pasul urmator si ideal, nu este sa investesti intr-un nou business si intr-un domeniu pe care nu-l cunosti… ci… sa te angajezi.
In primul rand, rabdare, apoi, angajeaza-te, observa, studiaza si fura meseria.
De la caz, la caz, ar trebui ca in maxim 1 an sa cunosti toate problemele si sa ai cele mai fresh idei si cele mai bune solutii pentru piata respectiva.
Niciodata sa nu te aventurezi intr-o afacere al carei domeniu iti este strain.
Psst… Te-ai abonat la canalul nostru de YouTube?
4. Trebuie sa stii cine sunt clientii tai
Un viitor antreprenor obisnuit stie ca trebuie sa inoveze, sa ofere solutii, sa vanda, sa creasca echipa si compania.
Un viitor antreprenor de succes cunoaste foarte bine grupul de clienti pe care urmeaza sa-i serveasca.
De ce acel antreprenor care-si cunoaste foarte bine clientii este cel de succes?
Stim cu toti ca succesul nu inseamna doar libertate financiara ci si un sentiment de implinire fata de realizarile tale.
A nu te gandi daca-ti va face placere sa lucrezi cu grupul de clienti targetat, este un aspect este deseori subestimat de majoritatea antreprenorilor debutanti si care in cele mai multe cazuri, ajunge sa fie stresul nr. 1 din viata lor.
Daca nu cunosti bine de dinainte cine or sa fie clientii tai, de unde stii ca o sa te descurci cu ei sau daca o sa-ti faca placere sa-i servesti?
Sau…vrei sa investesti cateva mii sau zeci de mii de euro intr-un start-up, cateva luni de munca pro-bono dupa miezul noptii ca dupa aia sa fi stresat din cauza clientilor pentru simplul fapt ca “nu te intelegi”?
Exemplu: “Eu, Ovidiu, am cumparat 3 cabine foto exact in perioada in care erau o noutate pe piata, si ghici ce, am renuntat la acest business pentru ca nu m-am adaptat clientilor.
Imi facusem calculele si stiam ca in principiu majoritatea evenimentelor aveau sa fie nunti.
Problema a fost ca nu m-am gandit cu adevarat la clientela sau ca mie nu-mi plac nuntile, ca nu-mi place muzica populara, ca nu-mi place sa stau langa oameni care nu se controleaza cand beau prea mult, plus munca numai de noapte si plus presiunea imensa de a nu dezamagi mirii de ziua lor memorabila.
Altii poate ca se descurcau fara nicio problema, poate chiar se distrau, dar din fericire, de aia suntem diferiti.”
5. Trebuie sa stii cine sunt aliatii tai
De ce atunci cand ai o idee despre care crezi ca este geniala, simti ca trebuie sa o spui si la altii?
E simplu: iti doresti ca ceilalalti sa-ti confirme bonitatea ideii tale, dar in cele mai multe cazuri… nu o sa se intample asta.
Atunci cand vrei sa iei o decizie majora in viata ta, ca vrei sa pornesti pe un drum in care exista riscuri la fiecare pas, asteapta, abtine-te si gandeste-te.
Cine sunt oamenii care tin la tine?
Cine sunt oamenii care te asculta cu drag si te lasa sa-ti duci ideea pana la capat?
Cine sunt oamenii care cunosc domeniul despre care vrei sa vorbesti?
Ca sa intelegi ce vreau sa spun, iti dau cel mai potrivit exemplu: parintii tai.
Tin parintii tai la tine? Bineinteles…
Isi doresc sa devii un antreprenor de succes? Sigur ca da…
Iti asculta ideea pana la capat? Poate ca da, poate ca nu… dar cand incepem sa vorbim de expertiza in domeniul in care vrei sa te implici, lucrurile se complica si inevitabil apar primele pareri contra si care pun la socoteala bonitatea ideii tale.
De ce ai solicita o parere neavizata?
Stiu, entuziasmul asta… Lasa-ma sa repet: de ce ai nevoie de parerea unui individ care nu are cunostinte despre subiectul de care tu vorbesti?
In schimb, daca ai numele cuiva pe buze la toate intrebarile de mai mai sus, acea persoana poate fi aliatul tau in business-ul pe care vrei sa-l dezvolti.
6. Trebuie sa stii care este planul
“A goal without a plan is just a wish” nici ca exista un citat care sa sublinieze mai bine importanta realizarii unui plan.
1) Fa un rezumat al afacerii;
2) Stabileste cerintele minime ale MVP (Most Viable Product);
3) Stabileste resursele necesare;
4) Creeaza bugetul de startup si proiectiile financiare;
5) Creeaza un grafic de activitati.
Cand planifici totul nu trebuie sa uiti un singur lucru: scopul este sa iesi pe piata cat mai repede cu acel MVP, apoi sa te ocupi de finisaje.
Din acest motiv, vreau sa-ti prezint Graficul Impact/Effort cu ajutorul caruia iti vei prioritiza activitatile pentru o eficienta maxima.
High Impact – Low effort
High Effort – High Impact
Low Impact – Low effort
High Effort – Low impact
Ulterior identificarii si stabilirii activitatilor necesare implementarii proiectului, clasifica-le in functie de aceste 4 cadrane, apoi introdu-le intr-un Grafic Gantt.
Astfel, esti 100% sigur si linistit ca tot efortul disponibil este concentrat pe activitatile care aduc cel mai mare plus-valoare de moment.
7. Trebuie sa stii cum sa optimizezi activitatea
Nu ai investit sute de ore de munca, bani si tot felul de alte resurse timp de cateva luni doar pentru a ajunge sa castigi un salariu mediu pe economie. Cand ai inceput, aveai alte pretentii.
Perioada de brainstorming, planificare si executie activitatilor din planul de afaceri este comparabila cu luna de miere, si la fel ca intr-o casnicie, ceea ce urmeaza este partea mai putin sexy dar cu adevarat importanta.
Cel mai simplu instrument de dezvoltare a unei companii pe care il poate aplica chiar si un antreprenor incepator este utilizarea principiului Pareto, cunoscut si ca Regula de 80/20.
Daca citesti acest articol si daca ai ajuns pana aici, inseamna ca faci parte din grupul antreprenorilor sau persoanelor care vor sa devina, ceea ce inseamna ca esti pasionat de calcule si simulari.
Regula de 80/20 spune ca 80% din efecte provin din 20% cauze, iar pana cand o sa avem noi un articol dedicat pe aceasta tema, mergi la Lorand sa citesti mai multe explicatii.
Sunt mii de exemple ce se pot regasi chiar si in viata personala, dar pentru optimizarea si cresterea unei afaceri, aceasta regula nu este de uitat.
Exemplu din proprie experienta:
Afacere cu vechime mai mica de 1 an, isi doreste brand awareness pe social media (scopul final fiind vanzarea de servicii) si este activa in egala masura pe 5 platforme de social media (1h/zi/platforma).
Facebook ii aduce 60% din clienti, Insta 15%, Twitter 10%, Linked in 10% si Pinterest 5%.
Daca renunta la toate retele in afara de Facebook, va avea rezultate mai bune din Social Media si pe de-asupra va castiga si timp care poate fi investit in alte activitati “mai” productive.
8. Pasii de dans: Antreprenor de Succes
8.1. Ofera produse/servicii calitative
Primul pas este fie sa gasesti produse “minune” fie sa oferi servicii de calitate pentru care stii ca exista cerere.
Tine cont de ceea ce ai citit mai sus. Daca vei fi ocupat zi de zi de ceva de care esti cu adevarat pasionat, nu te vei mai uita la ceas si nici nu vei mai simti ca-ti vinzi sufletul pentru un anumit tarif.
Tine minte un lucru: oamenii nu cumpara lucrurile de care au nevoie ci lucrurile pe care si le doresc, chiar daca trebuie sa se imprumute (so, be creative!).
8.2. Creste-ti expunerea in piata
Cea mai mare provocare in mediul online este sa te pozitionezi de asa natura astfel incat clientii sa te descopere rapid, iar expunerea creste numarul clientilor.
Nu e de joaca si nici de gluma, asa ca daca nu ai nici cel mai mic habar despre cum sa obtii un strop de expunere online si nici nu mai ai rabdarea necesara (sau timpul) sa inveti cum se face asa ceva, sfatul meu este sa angajeazi pe cineva.
Gandeste-te la online ca la o piata cu mii de tarabe care ofera acelasi lucru. Crezi ca cei care vor cumpara, vor veni pana la randul 800 si ceva ca sa ia de la tine?
Nu, nu cred. Tocmai din acest motiv trebuie sa stii cum sa iesi in fata, la lumina, astfel incat ceea ce vinzi nu numai sa fie de calitate, sa fie si la indemana.
8.3. Transforma tranzactiile in experiente
Un antreprenor de succes este extrem de bun in vanzari si negocieri, dar daca nu te simti, stai linistit.
In online, aceste aspecte conteaza mai putin iar ceea ce conteaza cu adevarat, este sa fii creativ.
Secretul in a castiga inima clientilor este sa oferi intotdeauna mai mult decat ei se asteapta. Always overdeliver iar clientii te vor recomanda cu zambetul pe buze.
Un exemplu potrivit: in cutia in care tu livrezi un anumit produs, lasa o scrisoare de cateva randuri prin care povestesti cumparatorului cine esti, care este misiunea magazinului tau si ii multumesti pentru ca iti este alaturi.
Indiferent ca omul cumpara un ibric de 5 euro sau o geaca de piele de 400 euro, el iti va citi scrisorica cu drag si te va tine minte.
Acum, ofera-mi un motiv original de ce sa cumpar un produs sau sa apelez la tine pentru un serviciu!
CONCLUZIE
Putem cataloga viata de antreprenor ca o viata agitata dar frumoasa, unde zilnic ai de luat decizii importante iar nivelul succesului va fi intotdeauna pe masura riscurilor pe care ti le asumi.
Nu te poti naste un antreprenor de succes ci trebuie sa devii unul.
Calea cea mai potrivita in atingerea succesului si a duce o viata implinita, este calea cunoasterii.
Atentie YouTuberi!
Daca ai un canal de YouTube, te invitam in comunitatea noastra de pe Facebook. Este un grup creatori de continut care iau YouTube in serios si care vor sa faca din pasiunea lor un business.
Ne ajutam unii pe altii, ne sfatuim, ne imprietenim si colaboram, totul ca sa crestem pe YouTube si sa dezvoltam industria de video content din Romania. Fara spam, fara promovari.
Te asteptam cu drag.