Cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube
Afla acum cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube in Romania, in 2020.
In cazul in care cauti cati bani se castiga din YouTube, sansele ca tu sa fii la inceputul carierei tale de creator, sunt destul de mari.
Acest articol te va lamuri cu privire la banii pe care poti sa-i faci din reclame si te va face sa intelegi sistemul de advertising al lui YouTube (Google).
Continut articol |
#1. Bani la 1 milion de vizualizari |
#2. Ce este CPM Romania (vs RPM) |
#3. Factorii care influenteaza CPM |
#4. Recomandari pentru a creste CPM |
1) Cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube
Media castigurilor pentru 1 milion de vizualizari pe YouTube in Romania este in jur de 900-1.000 euro, dar este intr-o continua crestere.
Alte canale raporteaza castiguri intre 500 si 2.000 euro iar principalul aspect care influenteaza cat se castiga din YouTube, este nisa in care se produce continut.
Pentru a sustine aceasta afirmatie, am intrebat cateva Canale de YouTube din Romania cat castiga din reclame:
¬ Theo Stanescu ne-a transmis ca, de cand are canalul monetizat, videoclipurile ei au adunat in jur de 1.7 milioane de vizualizari pe YouTube iar pe aceasta perioada a castigat cca $1.128, ceea ce inseamna cca $660 pentru 1 milion. Nisa in care produce continut este cea de beauty, mai precis: parfumuri si produse cosmetice.
Mii de resurse gratuite > Placeit
Vezi review-ul de pe YouTube
¬ Stellarium este un canal educativ dedicat astronomiei, istoriei, misterelor si naturii. In perioada Ianuarie-Aprilie 2020, a depasit milionul de vizualizari si a reusit sa adune $1.200 din reclame.
¬ Crochet your life chiar daca este un canal despre crosetat si tricotat (tutoriale), aproape ca a atins 1 milion de vizualizari la un singur videoclip (la momentul redactarii articolului). Claudia, creatoarea canalului, ne-a transmis ca fix pentru acel videoclip, a castigat pana in acest moment $600.
¬ Daca nu sunt suficiente exemple pentru tine, iti recomandam sa vizionezi episodul despre cum si cati bani faci din YouTube realizat de George Buhnici impreuna cu invitatul sau Horia (aka Zaiafet) (spoiler alert: 900-1000euro).
Pentru a castiga bani pe YouTube, este necesar sa faci parte din Programul lor de Parteneriat iar pentru a fi acceptat trebuie sa indeplinesti anumite conditii: 4.000 ore de vizionare si 1.000 abonati (deja stiai asta, nu?).
Concluzia finala la intrebarea cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube in Romania este ca… depinde. Trebuie sa intelegi ca nu poate fii niciodata o suma fixa, cum nici vizualizarile tale nu vor fi aceleasi, luna de luna.
Mid-roll Ads la clipuri cu o durata 8min+
Tot la capitolul de monetizare YouTube prin reclame, un update interesant (relativ recent), este ca YouTube permitea pana la 27.07.2020 plasarea de mid-roll ads (mai multe reclame) la clipuri mai lungi de 10minute.
De ce e important pentru YouTuberi acest lucru?
De exemplu, un YouTuber a publicat 100 videoclipuri, 50 dintre ele au peste 8 minute iar din acestea, doar 20 au peste 10 minute.
Citeste si despre 10 metode prin care poti castiga bani din YouTube
Acum, se pot introduce mid-roll ads si la acea diferenta ramasa de 30 clipuri, ceea ce inseamna in final, mai multi bani pentru creator deoarece se ruleaza mai multe reclame si pe videoclipurile care ating pragul de 8 minute.
Vezi celelalte detalii despre aceasta schimbare, pe care le-a acoperit Cristian Florea.
2) Ce inseamna CPM Romania si RPM
CPM = Cost per Mile (Cost pe o mie de vizualizari)
RPM = Revenue per Mile (Venituri pe o mie de vizualizari)
Majoritatea dintre noi trecem cu vederea faptul ca acel CPM este de fapt un indicator special pentru Advertiseri (motiv pentru care se numeste efectiv, un cost), in timp ce creatorii de continut ar trebui sa se raporteze la RPM, reprezentand efectiv cati bani se castiga din YouTube din toate metodele, nu numai din reclame.
Este vina celor de la YouTube ca s-a creat aceasta confuzie si ca a durat mai bine de 10 ani sa introduca RPM in YouTube Studio. Acest indicator a fost introdus abea pe 09.07.2020 (vezi stirea oficiala).
In toate calculele ne vom raporta la CPM pentru ca acesta este elementul cel mai popular dintre cele doua, dar mai intai, hai sa stabilim niste lucruri de baza:
¬ In RPM sunt incluse si veniturile din celelalte modalitati de a face bani pe YouTube, in timp ce in CPM sunt incluse doar reclamele;
¬ Valoarea la RPM este mai mica pentru ca vorbim de 1000 de vizualizari generale pe YouTube, in timp ce CPM-ul masoara doar 1000 vizualizari pentru care a fost afisata o reclama;
¬ Totodata, RPM inseamna veniturile nete dupa ce YouTube isi ia comisionul de 45%, fata de CPM care inseamna costul efectiv pentru Advertiser, asa cum l-am definitv mai devreme.
Creeaza un logo pentru afacerea ta
Vezi tutorialul de pe YouTube
Cati bani faci la 1000 de vizualizari pe YouTube?
La 1000 de vizualizari marea majoritate a canalelor de YouTube castiga intre 4 si 6 lei. Intrebati cati bani faci din YouTube din reclame, membrii comunitatii noastre de pe Facebook, au votat asa: 56% castiga intre 4-6 lei, 22% castiga intre 2-4 lei, 22% castiga peste 6 lei;
Citeste si despre Ce stie un antreprenor de succes de la inceput?
Rezultatul sondajului coincide cu ce am vorbit in prima sectiune, dar pentru a-ti oferi si alte informatii, am zis sa consemnam si acest sondaj.
Intra si tu pe YouTube Business Romania, un grup de sprijin si suport, de la YouTuberi pentru YouTuberi (fara spam, promovari sau alte “copilarisme”).
Daca 1.000 euro ti se pare o suma colosala, nu-ti face mari sperante pentru ca totusi, vorbim de 1 milion de vizualizari pe care ar trebui sa le primesti lunar pentru a castiga acesti bani, in mod constant.
Daca nu consideri ca un Canal de YouTube este o idee de afacere online de viitor, ar trebui sa ne vizitezi mai des si sa asculti ce avem de spus, ca s-ar putea sa te razgandesti.
Fata de adevaratele oportunitati financiare la o asemenea popularitate (1 mil. vizualizari/luna) nici nu te va mai interesa cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube pentru ca veniturile din reclame ar fi relativ mici comparativ cu alte metode de monetizare.
Afla toate cele 10 metode prin care poti castiga bani din YouTube si fa-ti de la inceput o strategie de monetizare, pentru a evita sa depinzi de reclame.
Cat este CPM pe YouTube in Romania
In comparatie cu alte tari? Mic.
Acest CPM poate depasi si 10$ daca produci continut in domenii precum trading, asigurari, software sau afaceri (in loc de 1000$ sa faci 5-10.000$, n-ar fi rau).
Concluzia este ca Romania se afla pe ultimele pozitii in materie de castiguri din reclame (+1 motiv pentru care nu ar trebui sa te bazezi doar pe aceste castiguri) si ca majoritatea tarilor dezvoltate au un CPM in medie de 5 ori mai mare decat al nostru.
3) Cei 5 Factori care influenteaza CPM
1. Romania nu sta “atat” de bine din punct de vedere economic
Spre exemplu Norvegia este mai mereu in fruntea clasamentului in materie de CPM dar si salariul mediu brut este de 4.700euro (cam de 9-10 ori mai mare decat in Romania, nu?);
2. Piata de continut video nu este suficient de dezvoltata.
Cand continutul educational va prinde tractiune si va fi urmarit de tot mai multi romani, ne putem astepta ca Advertiserii mari sa intre in joc (multinationale, corporate, finante, etc).
Motivul e simplu: daca intri pe YouTube pentru muzica si divertisment, companiile ori nu au ce sa targeteze, ori audienta este prea generala, iar pentru o astfel de audienta mai rentabile sunt campaniile la radio-tv.
Citeste si despre Cum sa-ti construiesti un Brand Personal in online
In schimb, cu cat mai specifica este audienta, cu atat mai multe sanse de conversie iar daca Advertiserii vor avea o astfel de audienta pe care s-o targeteze, cu siguranta vor licita mai mult costul per click.
In SUA, peste 80% din continutul vizionat face parte din categoria educationala si nu-i de mirare ca acest tip de content incepe sa prinda viata si la noi.
Orice trend din vest, se manifesta si la noi, dar cu intarzierea evidenta de cativa ani.
3. Nisa in care produci continut afecteaza cel mai mult CPM-ul si implicit cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube
In domeniile in care marjele de profit sunt mai mari, de acolo vor veni mai multi bani pentru creatorii de continut din reclame.
Daca ai un canal de divertisment sau cu random vlog, cu siguranta vei castiga mai putin din YouTube Ads decat castiga un canal din domeniul financiar, brokeri, traderi, etc, unde bancile, companiile de asigurari sau platformele de investitii targeteaza un astfel de public.
Se poate aprecia cat castigi din YouTube dupa marja de profit a fiecarui domeniu in parte, iar 1 milion de vizualizari cu o pisicuta virala va castiga mai putin decat un video despre sfaturi de investit la bursa si care are 200k vizualizari (mult mai putin).
Gamer? We got you covered > Placeit
Vezi review-ul de pe YouTube
4. Locatia celor care iti vizioneaza continutul conteaza.
Tu chiar daca produci continut in limba romana, acestia pot fi si din diaspora iar dupa cum povesteam la punctul 1), situatia economica a unei tari influenteaza CPM-ul.
Majoritatea Advertiserilor opteaza pentru stabilirea unor demografice precise, iar faptul ca tu esti in Romania dar produci content in engleza, oho, iti urez multe-multe vizualizari! Sa castigi din YouTube ca in Vest dar sa traiesti in Romania? Uite un super-avantaj de ce ai face content pentru “afara”.
Reciproca este valabila pentru acest factor: daca esti in Elvetia si produci continut pentru cei din Romania, la cati bani faci la 1000 de vizualizari pe YouTube nu o sa-ti ajunga sa-ti cumperi nici cele mai ieftine acadele din Zurich.
5. Istoricul de navigare al utilizatorului este un alt factor care influenteaza CPM-ul.
Ai un canal in care creezi continut despre succesul in afaceri si antreprenoriat, iar in medie generezi 2 euro per o mie de vizualizari, super!
Atunci cand cineva care consuma YouTube regulat doar pentru amuzament dar se loveste de continutul tau “mai valoros”, reclamele care-i sunt servite unui astfel de individ pot fi pe masura istoricului de vizionare, iar acele reclame poti fii sigur sunt doar o fractiune din media ta de 2 euro.
De obicei, procentul de indivizi pe care nu-i targetezi prin continutul tau dar care totusi se intersecteaza cu el, este mic si nu afecteaza cati bani se fac din YouTube din reclame, castiguri care-ti sunt stabilite preponderent de domeniul in care produci content.
Am precizat aceste lucruri in ideea de a intelege cu exactitate sistemul de afisare reclame pe baza istoricului de vizionare, in sensul ca nu numai viitoarele videoclipuri sunt afisate de YouTube in functie de preferinte, ci si reclamele.
4) Recomandari pentru a creste CPM
Putem concluziona ca este aproape imposibil sa crestem drastic si rapid, de unii singuri acel CPM in Romania, pentru ca nu depinde in totalitate de noi, creatorii de continut.
In cazul in care cauti rezultate rapide, eventuala diferenta pe care ai putea s-o faci la cati bani faci la 1 milion de vizualizari pe YouTube din urmatoarele recomandari este nesemnificativa.
Esti constient ca YouTube e un joc pe termen lung?
Citeste si despre 4 idei de afaceri potrivite pentru tineri (sub 500euro)
Atunci merita sa implementezi fiecare recomandare de mai jos.
Creatorii de continut trebuie educati si acestia la randul lor trebuie sa educe audienta pe care o au, iar acesta este unul din motivele pentru care Succesonline.ro, a luat viata.
Creeaza simulari digitale > Placeit
Vezi tutorialul de pe YouTube
1. Pastreaza un vocabular adecvat sau cenzureaza anumite parti din clip.
Evita orice fel de violenta, instigare la violenta sau secvente cu caracter sexual (chiar si discutii despre sex).
Aproape ca nici un Advertiser nu vrea sa plaseze reclame pe astfel de continut, iar YouTube ii da dreptul, dupa cum vezi in imaginea de mai jos.
Este o captura facuta din panoul nostru de Advertiser cu ajutorul caruia derulam campaniile pentru Succes Online.
Dupa cum vezi, audienta se restrange din start cu 30% daca vrem sa derulam o campanie pe genul de continut unde nu exista aproape deloc astfel de practici neortodoxe.
Asa face un Advertiser primul triaj al audientei devenind astfel primul factor care influenteaza cati bani castigi din YouTube la final de zi.
2. Alegeti o nisa si structureaza-ti un plan, de la bun-inceput.
Daca nu ai o nisa prestabilita in care sa publici continut relevant si constant, algoritmul YouTube nu va putea sa-ti clasifice canalul ca fiind “potrivit” pentru un anumit segment de Advertiseri.
Astfel, CPM-ul iti va scadea datorita ratei slabe de click (CTR) pe reclame.
Daca lumea care-ti vizioneaza videoclipurile nu da click pe reclame, inseamna ca acestea sunt irelevante pentru audienta, ceea ce inseamna in final ca YouTube nu va taxa prea mult Advertiserii din moment ce acestia nu se aleg cu nimic.
3. Ocupa-te de SEO pentru canal si pentru videoclipuri.
Aceasta recomandare e-n stransa legatura cu ce-am spus adineaori despre nisa, numai ca acum, nu te focusezi pe crearea unui continut specific ci mai degraba pe partea tehnica de optimizare a informatiei de pe canal, SEO.
Keyword research, titluri potrivite in acest sens, descrieri optimizate, taguri pe clipuri, pe canal si de asemenea, utilizeaza cuvintele cheie si in videoclipul propriu-zis.
Trebuie sa vorbesti pe limba Algoritmului si sa-i oferi informatiile optimizate de asa natura, astfel incat ele sa fie corect indexate pentru ca ulterior, videoclipurile tale sa fie recomandate la oamenii potriviti.
4. Stimuleaza engagementul la tine pe canal.
Atat YouTube cat si Advertiserii, mor dupa engagement.
Cel ce reuseste sa capteze atentia si sa o pastreze pentru cat mai mult timp, este jucatorul care va castiga in final.
Un nivel bun de engagement inseamna ca ai format o comunitate activa si care este de fapt, atenta la ceea ce spui si promovezi.
Indeamna la actiune, la comunicare, genereaza like-uri, comentarii, distribuiri, abonari, tot ce inseamna o rata mare de interactiune a publicului pe continutul tau.
Deci, chiar daca ai un hater sau un spammer la sectiunea de comentarii… like, heart, reply, si vei fi rasplatit pe masura implicarii tale.
5. Produ continut de calitate
Nu stiu daca voi reusi, dar acest ultim sfat este unul care sa te motiveze – Fii perseverent, produ continut in continuare si incearca sa-l imbunatatesti, clip dupa clip.
In loc sa fi preocupat de cat se castiga din YouTube, prioritatea ta nr. 1 ar trebui sa fie cum sa-ti ajuti si sa-ti faci fericita audienta.
Asta ar trebui sa faca orice creator, dar cum impacteaza asta CPM-ul?
Atunci cand un Advertiser initiaza o noua campanie de promovare si isi stabileste modalitatea de plata, acolo exista un camp optional unde poate trece un procent: cu cat la suta sa plateasca in plus pentru cel mai bun si cel mai popular continut video.
Iti spun ca exista companii care trec acolo si 50% si 100%, deci, o data cu cresterea canalului tau, usor-usor iti va creste si CPM-ul, asa ca hai sa facem YouTube la un alt nivel.
Vezi ghidul nostru complet de monetizare in care detaliem 10 metode prin care poti castiga bani din YouTube.
INTREBARE
Tu cati bani faci la 1000 de vizualizari pe YouTube?
Lasa-mi un comentariu.